Hvordan forklare deling til barn?

Barn og deling
Å lære barn om deling er noe av det viktigste man gjør som voksen og forelder.

Okei, la oss tenke oss at du har 2 barn og du skal forklare dem om deling. Hva sier du? Hvordan angriper du ‘problemet’? Gjør det så enkelt som mulig og vis med eksempler.

Kort og enkelt forklart: deling betyr ‘litt til deg og litt til meg’.

Hvis en gjenstand eller en gruppe med ting kan deles inn i to eller flere porsjoner, som for eksempel en kjeks eller byggeklosser, så lager man to eller flere grupper med ting som man deler jevnt – slik at alle kan leke eller spise kjeks.

Å ta tur er også en delingsstrategi som er veldig nyttig å lære og som må øves inn.

Hvis en gjenstand ikke kan deles fysisk kan man dele ved å ta tur. Et godt eksempel er om man bare har én lekefigur eller én lastebil, og da forklarer man at ‘nå skal jeg leke med denne i noen minutter, og så skal du få leke med den i noen minutter‘, og så videre.

Deling handler også om å tenke på andre og deg selv. Å gi er å tenkte kun på endre, for eksempel ved å gi vennen hele kjeksen og ikke beholde noe selv – fordi du tror det vil gjøre vennen glad ettersom den ser trist ut nå.

Eller du kan fortelle vennen at den kan få bruke actionfiguren hele tiden mens dere leker, og at du kan leke med en annen figur i stedet.

Det er smart å visualisere delingen slik at barnet lettere skjønner det. Litt til deg og litt til meg – øv med en kjeks, og lær barnet at det bestandig er bra å tenke på andre.